FTP Nasıl Kullanılır? Yazdır

  • 0

FTP, İngilizce “File Protocol Transfer” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe’ye Dosya Transferi Protokolü olarak çevirebiliriz. FTP kullanılmasındaki amaç, dosyaların bir bilgisayardan uzaktaki farklı bir bilgisayara transfer etmektir. Bu bazen iki bilgisayar arasında olabilir, bazen de bir bilgisayar ile bir sunucu arasında olabilir. Bizden aldığınız web hosting paketinde kendi bilgisayarınızdan uzaktaki M.A.C Bilgi Teknolojileri sunucusuna bağlanarak bilgisayarınızdaki dosyaları aktarmak için FTP bağlantısını kullanırsınız.

FTP Bağlantısı yapmak için ne gerekir?

Öncelikle FTP bağlantısını sağlamanız için bir web hosting hesabınız olmalıdır. Her web hosting paketi FTP özelliğine sahip olarak gelir ve siz sipariş verdikten sonra bağlantı yapabilmeniz için size FTP Adresi, FTP Kullanıcı Adı, FTP Şifresi ve FTP port numarası verilir. Bu port numarası aksi belirtilmediyse her zaman 21 numaralı porttur.

FTP bağlantısını sağlarken aracı programlar kullanabilirsiniz. Filezilla ve WinSCP bu programların en popüler olanlarıdır. Örneğin, Filezilla programını açtıktan sonra yukarıda 4 adet boş kutu göreceksiniz. Bu kutuları şu şekilde doldurabilirsiniz:

  • Sunucu: sitenizin adresini girin. başına ftp. veya www. gibi ifadeler koymayın.
  • Kullanıcı Adı: Size gönderilen kullanıcı adını girin.
  • Parola: Size gönderilen parolayı girin.
  • Port: 21

Bu bilgileri girdikten sonra “Hızlı Bağlan” tuşuna tıklayın. Size muhtemelen sertifika ile ilgili bir soru soracaktır. Bunu da evet olarak cevaplayın. Ardından eğer bilgileri doğru girdiyseniz FTP bağlantınız başarıyla gerçekleşecektir.

Artık dosyalarınızı FTP üzerinden yükleyebilirsiniz. Eğer yeni başlıyorsanız ve ilk defa FTP kullanacaksanız web sitenizin dosyalarını doğru yere yüklediğinizden ve sistem dosyalarını silmediğinizden emin olun. Örneğin sitenize ait bir index.html dosyası varsa bunu koymanız gereken klasör “public_html” klasörünün içerisidir. Eğer bu klasörden farklı bir yere dosyalarınızı koyarsanız web sitenizi açtığınızda index dosyanız gözükmeyecektir.


Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

<< Geri