Plesk Panel, dünya üzerinde en çok kullanılan hosting yönetim panellerindendir. Dünya üzerinde bir çok yönetim paneli sadece Windows ya da Linux işletim sistemlerine hizmet vermekteyken Plesk Panel hem Windows hem de Linux desteği sağlamaktadır. Plesk Panel sayesinde bir domain adresi için hosting hesabı açabilir, bu hosting hesabı için mail adresleri, veritabanları (Microsoft SQL, MySQL), FTP hesaplarını çok kolay bir şekilde oluşturup yönetebilirsiniz.
Bu makalemizde Plesk Panelin Windows platformlarda nasıl kurulduğuna dair bilgi vereceğiz.
Windows Server işletim sistemi yüklü vps, vds sanal sunucularda Plesk Panel kurulumu yapmak oldukça basittir.
Windows Server sistemimize bağlı iken http://autoinstall-win.plesk.com/plesk-installer.exe adresinden Plesk Panel Auto Installer yazılımını indiriyoruz ve çalıştırıyoruz.
İndirdiğimiz uygulamayı çalıştırıyoruz.
Windows Server‘a ait Administrator kullanıcı adı ve Şifremizi yazarak Login diyoruz.
Sonraki ekranda Install or Upgrade Product a tıklıyoruz. Bu linke tıkladığımızda kuracağınız Plesk panel sürümü ve kurulum tipi adımları çıkacaktır.
Gelen ekranda Plesk'i işaretleyerek pleskin son sürümünü seçip ardından Continue tıklıyoruz
Kurulum tipi olarak yüklenecek paketleri kendimiz seçeceğimizden biz customu seçip, preview components selection kutucuğunu tikleyip devam ediyoruz.
İndirilip ve yüklenmesini istediğimiz paketleri belirleyip ilerliyoruz.
Plesk administrator password belirliyoruz. Bu şifre plesk'e ait admin kullanıcısının şifresi olacak. Belirledikten sonra Continue tıklıyoruz
Bu işlemden sonra kurulum işlemi otomatik olarak başlamakta olup 30 – 40 dk içerisinde otomatik olarak tamamlanacaktır.
Paketler indirilip kurulduktan sonra 'OK' diyoruz.
Masaüstümüzde Plesk uygulama simgesi beliriyor. Çift tıklıyoruz ve açıyoruz ya da tarayıcımıza sunucuipadresiniz:8880 adresi üzerinden Plesk yönetim panelimize erişebiliyoruz.
Plesk Panelimize ait Panel Arayüz tipleri karşımıza geliyor. Biz Commercial Web Hosting seçiyoruz, eğer siz webmaster iseniz Web Designers seçebilirsiniz. Biz Service Provider View seçiyoruz, elbette siz Power User View seçebilirsiniz. Ardından ilerliyoruz.
Settings alanında Full Hostname sunucu adımızı ifade eder. Biz bu alana sunucumuzda tanımlı olan hostname adımızı giriyoruz. Select Shared IP Adress kısmında Dedicated IP Adress alanında yer alan ip adresimizi seçerek Add diyoruz. Bu sayede Sunucu IP Adresimiz paylaşımlı hale geliyor.
Plesk Panelimiz için Administrator yani admin şifremizi yeniden güncelliyoruz ve Ok diyoruz.
Administrator Information için gerekli alanları dolduruyoruz ve Ok diyoruz.
Lisans sözleşmesini kabul edip devam ettiğimizde pleske giriş yapmış oluyoruz. Satın aldığımız veya deneme amaçlı oluşturulan Plesk Panel Lisansımızı yüklemek için Install Key tıklıyoruz.
Lisansımızı yükledikten sonra plesk panelimize giriş yapıp, alan adlarımızı, hosting, mail, veritabanı işlemlerimizi yönetmeye başlayabiliriz.